Servicedesk

‘Controleer wie er op jouw werkplaats rondloopt en voorkom schijnconstructies’

‘Controleer wie er op jouw werkplaats rondloopt en voorkom schijnconstructies’

Door: Pim Rijlaarsdam, directeur Hillson

Wie bevindt zich op jouw werkplaats?

“Ik weet dat (hoofd)aannemers het vaak moeilijk vinden om inzicht te krijgen in wie er nu eigenlijk op de werkplaats rondloopt. Onderaannemers hebben namelijk vaak tal van zzp’ers en uitzendkrachten in dienst. Onlangs stond een artikel in het Financieel Dagblad: grote bouwbedrijven als Dura Vermeer, Heijmans en BAM pleiten ervoor dat hoofdaannemers poortcontroles inzetten zodat zij precies kunnen inzien wie zich wanneer op het terrein bevindt en wat zijn identiteit is. De bouwbedrijven vinden dat er hard moet worden opgetreden tegen cao-ontduiking en uitbuiting van zzp’ers. Het mag niet mogelijk zijn dat onderaannemers structureel en met opzet sociale premies ontduiken via schijnconstructies. Ook willen ze dat onafhankelijke inspecteurs steekproefgewijs personeelsdossiers komen doorlichten. Op de werkplaats.

Toegangscontrole op de bouwplaats

Verdringing van lokale werkkrachten door buitenlandse arbeidsmigranten is al langere tijd een politiek thema. Dura Vermeer hoopt dat Bouwend Nederland haar principes overneemt, zodat onderaannemers niet meer de fout in gaan. Voorheen liet Dura Vermeer onderaannemers grotendeels met rust, maar gaat hen nu strenger controleren met behulp van poortcontroles: hierbij registreert iedereen die de bouwplaats betreedt zich door gebruik te maken van een persoonlijke Bouwplaats Check-in toegangspas, APP of kentekenherkenning.

Met de Bouwplaats Check-in beheer je je toegangscontrole
Dura Vermeer maakt hierbij gebruik van de Bouwplaats Check-in: een systeem ontwikkeld door Hillson waarmee je eenvoudig de identiteit, werkgever en arbeidsstatus van iedere medewerker op de bouwplaats vastlegt. Ook kun je snel controleren of de medewerker een werk- en verblijfsvergunning heeft. Het is dé manier om in de gaten te houden wat er op de bouwplaats gebeurt en om schijnconstructies en illegale arbeid tegen te gaan. Hoofdaannemers voldoen met de Bouwplaats Check-in aan de wettelijke verplichtingen op het gebied van de Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA), registratie en identificatie. Toegangscontrole is trouwens ook noodzakelijk voor de veiligheid: als zich een calamiteit voordoet, moet bekend zijn wie zich op de werkplaats bevindt.

Meer informatie?
Maak jij al gebruik van toegangscontrole op de bouwplaats? Wil je hierover meer weten? Of wil je meer informatie over de Bouwplaats Check-in? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.”