Servicedesk

Bouwvakkers bezetten torenkraan wegens betalingsprobleem

In Hove, in de provincie Antwerpen, hebben zeven boze bouwvakkers een torenkraan bezet. Ze klommen op de kraan uit protest, omdat ze maar niet betaald werden door hun baas. Na een paar uur is er door bemiddeling door de vakbond een oplossing gevonden voor het betalingsprobleem en hebben de bouwvakkers de kraan verlaten.

Eerder deze maand, op 5 oktober, klommen de mannen rond half 8 ’s ochtends op de kraan. De bouwvakkers, afkomstig uit Marokko en Egypte, werkten voor een Italiaanse onderaanneming. Sommigen zeiden dat ze al maanden geen loon meer hadden gehad. Daarop besloten de mannen de kraan te bezetten

 

Bemiddeling vakbond

Bemiddelaars van de federale politie kwamen die middag naar de kraan toe, maar zij konden de bouwvakkers niet overtuigen om naar beneden te komen. Pas ’s avonds, na bemiddeling van de vakbond, besloten de bouwvakkers naar beneden te komen. Politiewoordvoerder Dirk Fonteyne van de politiezone HEKLA vertelt: “De mannen leken vastbesloten om in de kraan te blijven zitten, maar zijn uiteindelijk toch naar beneden gekomen.”

 

Oplossing voor betalingsprobleem

De zeven bouwvakkers werkten voor een Italiaanse firma die weer was aangenomen door een andere onderaannemer. Volgens ACV, de vakbond voor bouw, industrie en energie, zat daar vooral het probleem. Rony Matthysen van ACV vertelt: “Het Italiaanse bedrijf werd zelf niet correct betaald door de andere onderaannemer, en kon daarom het personeel ook niet betalen.” Er is nu afgesproken dat de Belgische hoofdaannemer de Italiaanse firma rechtstreeks betaalt en niet langer via de andere onderaannemer.

 

Bouwvakkers opgevangen

De zeven bouwvakkers werden samen met hun collega’s opgevangen door het Rode Kruis in Lint. De vakbonden zoeken intussen naar structurele opvang voor de mannen.

 

Is uw bouwplaats goed beveiligd?

Wij bieden een totaalpakket voor de complete beveiliging van uw bouwplaats en alle aanverwante dienstverlening, zoals videoverificatie, meldkamer, bewakingsdiensten en Live View. Hillson is het grootste en meest innovatieve bedrijf voor bouwplaatsbeveiliging in Nederland. Lees hier meer!

 

Bron: vrt